Składniki;
1 kg. filetów z ryby morskiej
3 marchewki
2 pietruszki
1 nieduży seler
1 cebula
100 g mąki
4 łyżki oleju
2 łyżki pasty pomidorowej
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
bazylia
oregano
Wykonanie;
Filety ryby opłukać osuszyć, posolić i obtoczyć w mące, dokładnie przyciskając. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Jarzyny obrać, zetrzeć na dużej tarce warzywnej, cebulę drobno posiekać. Dusić do miękkości około 30 minut, na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu pod przykryciem wraz z ziołami i przyprawami. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny. Nieco przestudzonymi warzywami obłożyć usmażone filety rybne. Wstawić do lodówki i podawać po kilku godzinach ozdobione plasterkami cytryny i świeżymi ziołami.