Składniki:
60 dag filetów z ryb morskich lub słodkowodnych
3 dag. namoczonych grzybów mun
1 białko
1 cebulka dymka ze. szczypiorkiem
4 łyżki oleju sojowego
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka mąki kukurydzianej
Wykonanie:
Filety pokroić w poprzek na paski o szerokości 3-5 cm. Osolić, oprószyć mąką ziemniaczaną, wymieszać z białkiem, odstawić. W miseczce wymieszać składniki sosu. Grzyby pokroić, odciąć nasady. Pokroić dymkę na kawałki. Rozgrzać na patelni lub w woku połowę oleju ze smalcem. Podsmażyć rybę, przełożyć na ogrzany talerz. Na reszcie oleju podsmażyć imbir, grzyby dymkę, zalać sosem. Gotować, aż sos zgęstnieje. Włożyć kawałki ryby, zamieszać, dusić na małym ogniu około 5 minut. Podawać z ryżem.