Składniki:

 

2 kg karpia (lub innej ryby),

3 duże cebule

1pietruszka,

10 dag. selera

5 dag. rodzynków,

4 dag. żelatyny

kilka gałązek natki pietruszki

cukier

pieprz

sól

 

Wykonanie:

 

Rybę oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka. Cebulę pokroić w plastry seler i pietruszkę – w słupki. Do rondla włożyć warzywa, zalać sześcioma szklankami wody i chwilę gotować. Następnie ułożyć promieniście dzwonka ryby, w środku położyć głowę (bez oczu i skrzeli). Posypać solą i cukrem  doprowadzić do wrzenia i na bardzo wolnym ogniu gotować godzinę pod przykryciem. Dodać pieprz, żelatynę namoczoną w zimnej, przegotowanej wodzie, rodzynki i jeszcze raz krótko  podgotować, potem ostudzić. Wstawić  do lodówki. Rybę można podawać w tym samym naczyniu, w którym się gotowała, lub na półmisku. Przybrać natką, podawać z majonezem lub sosemtatarskim oraz białym pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *