Składniki:
2 kg karpia (lub innej ryby),
3 duże cebule
1pietruszka,
10 dag. selera
5 dag. rodzynków,
4 dag. żelatyny
kilka gałązek natki pietruszki
cukier
pieprz
sól
Wykonanie:
Rybę oczyścić, umyć, pokroić na dzwonka. Cebulę pokroić w plastry seler i pietruszkę – w słupki. Do rondla włożyć warzywa, zalać sześcioma szklankami wody i chwilę gotować. Następnie ułożyć promieniście dzwonka ryby, w środku położyć głowę (bez oczu i skrzeli). Posypać solą i cukrem doprowadzić do wrzenia i na bardzo wolnym ogniu gotować godzinę pod przykryciem. Dodać pieprz, żelatynę namoczoną w zimnej, przegotowanej wodzie, rodzynki i jeszcze raz krótko podgotować, potem ostudzić. Wstawić do lodówki. Rybę można podawać w tym samym naczyniu, w którym się gotowała, lub na półmisku. Przybrać natką, podawać z majonezem lub sosemtatarskim oraz białym pieczywem.