RYBY W SOSIE JAJECZNO-KOPERKOWYM

Składniki:

 

1 kg. filetów z dorsza

3 jajka

2 łyżki majonezu

2 szklanki jogurtu naturalnego

1 pęczek koperku

sól

pieprz

1 szklanka mleka

1 i 1/2 szklanki mąki

olej

Wykonanie:

 

Ryby pokrój na kawałki, natrzyj solą. Mleko zmiksuj z jednym jajkiem i mąką (jak na ciasto naleśnikowe). Namocz kawałki ryb. Olej rozgrzej na patelni, włóż ryby, usmaż z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu, ostudź. Pozostałe dwa jajka ugotuj na twardo. Obierz, ostudź, posiekaj. Koperek umyj, osusz, posiekaj. Jajka wymieszaj z jogurtem, majonezem i koperkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Sos wstaw do lodówki na 20 minut. Ryby ułóż na półmisku, polej sosem. Wstaw do lodówki.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *