Składniki:
1/2 litra mleka
20 dag. ryżu
3 jajka
10 dag. cukru
5 dag. masła
1 łyżeczka cynamonu
1łyżeczka cukru waniliowego
7 dag. rodzynek
2-3 jabłka
sok z cytryny
konfitura
Wykonanie:
Mleko zagotuj. Wsyp ryż, gotuj 15 minut. Przykryj, odstaw. Rodzynki sparz wrzątkiem. Odcedź. Jabłka obierz, oczyść. Pokrój na plasterki .Skrop sokiem z cytryny. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem i masłem. Dodaj cukier waniliowy, cynamon, rodzynki, ryż i pianę z białek. Dokładnie wymieszaj. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Dno wyłóż jabłkami, napełnij masą ryżową. Wierzch udekoruj jabłkami i konfiturą. Piecz 40-50 minut w temp. 180C.