Składniki:
10 sztuk papieru ryżowego
30 dag mielonego mięsa
kilka chińskich grzybów
kilka sporych pieczarek
garść makaronu sojowego
średnia marchewka
cebula
3-4 liście kapusty pekińskiej
pół puszki kiełków sojowych
sos sojowy
sól, pieprz, ostra papryka
olej do smażenia
Wykonanie:
Grzyby chińskie wrzucić do wody i pogotować 30 minut. Po tym czasie osączyć odciąć nóżki a kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Mielone mięsomielę sama, jest wtedy lekko podsmażyć z solą i pieprzem. Przerzucić do głębokiej miski. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto. Pieczarki poddusić na patelni z solą, a potem drobno pokroić. Marchewkę pokroić w słupki, tez poddusić. Liście kapusty w paskach leciutko podsmażyć. Makaron sojowy wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3 minuty. Potem odcedzić i pokroić na kilkucentymetrowe paski.
Wszystkie składniki farszu wymieszać razem, dodając 2 łyżki sosu sojowego, jajko, sól, pieprz i ostrą paprykę.
Każdy płatek papieru ryżowego zanurzyć na moment w ciepłej wodzie położyc na deskę aż zmięknie nie kłaść płatków ryżowych jeden na drugi żeby się nie posklejały nakładać farsz i zawijać w niewielkie ruloniki. Jeśli robicie małe sajgonki wystarczy jeden placuszek ryżowy ale może się zdarzyć, że papier się rwie albo lubicie więcej farszu – wtedy każdą sajgonkę zawińcie w dwa placuszki. Gotowe ruloniki pozostawić do wyschnięcia papieru ryżowego.
Smażyć krótko w głębokim gorącym oleju. Podawać z gotowym słosko-pikantnym sosem chilli.