Składniki:
3 pomarańcze
4 cebule
3 papryki słodkie
1 łyżka oliwek,
1łyżka posiekanej mięty
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju sałatkowego najlepiej oliwy
1/2 łyżeczki cukru,
1łyżeczka musztardy
sól
pieprz
Wykonanie:
Pomarańcze umyć, obrać, pokroić w plastry usuwając nasiona. Cebule obrać, posiekać drobno. Papryki umyć, odciąć szypułki, odrzucić gniazda nasienne, pokroić cieniutko w pierścienie. Wymieszać sok cytrynowy, olej, musztardę,
cukier, sól i pieprz. Wstawić na pół godziny do lodówki. Wymieszać delikatnie w salaterce pomarańcze, papryki, cebulę i miętę. Polać zalewą wyjętą z lodówki. Przybrać oliwkami.