Składniki:

 

3 pomarańcze

4 cebule

3 papryki słodkie

1 łyżka oliwek,

1łyżka posiekanej mięty

3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oleju sałatkowego najlepiej oliwy

1/2 łyżeczki cukru,

1łyżeczka musztardy

sól

pieprz

 

Wykonanie:

 

Pomarańcze umyć, obrać, pokroić w plastry usuwając nasiona. Cebule obrać, posiekać drobno. Papryki umyć, odciąć szypułki, odrzucić gniazda nasienne, pokroić cieniutko w pierścienie. Wymieszać sok cytrynowy, olej, musztardę,

cukier, sól i pieprz. Wstawić na pół godziny do lodówki. Wymieszać delikatnie w salaterce pomarańcze, papryki, cebulę i miętę. Polać zalewą wyjętą z lodówki. Przybrać  oliwkami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *