Składniki:
świeże liście młodego szpinaku rożnego rodzaju sałaty (według uznania)
dwa duże pomidory
1 pęczek rzodkiewek
1 świeży ogórek
1/2 awokado
4 łyżki soku z limonki
4 łyżki oleju lnianego
2 ząbki czosnku
1 i1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu cayenne
Wykonanie:
Liście szpinaku przebrać, odciąć łykowate ogonki i dokładnie umyć.
Zostawić na durszlaku do obcieknięcia. To samo zrobić z sałatą liście
porwać na drobniejsze kawałki. Rzodkiewki oraz ogórka umyć i pokroić w cienkie pół plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skóry. Łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Pokroić w bardzo drobną kostkę. Również drobno pokroić miąższ awokado. Wszystko przełożyć do dużej salaterki i dokładnie wymieszać. Z oleju, soku z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować dressing. Sos doprawić świeżo zmielonym pieprzem cayenne. Sałatę polać dressingiem i ponownie delikatnie wymieszać. Można ją podawać jako samodzielne danie
z pieczywem albo jako dodatek do grilowanej piersi z kurczaka lub ryby