SAŁATA Z DRESSINGIEM LIMONKOWYM

Składniki:

 

świeże liście młodego szpinaku rożnego rodzaju sałaty (według uznania)

dwa duże pomidory

1 pęczek rzodkiewek

1 świeży ogórek

1/2 awokado

4 łyżki soku z limonki

4 łyżki oleju lnianego

2 ząbki czosnku

1 i1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu cayenne

 

Wykonanie:

 

Liście szpinaku przebrać, odciąć  łykowate ogonki i dokładnie umyć.

Zostawić na durszlaku do obcieknięcia. To samo zrobić z sałatą liście

porwać na drobniejsze kawałki. Rzodkiewki oraz ogórka umyć i pokroić w cienkie pół plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem  i obrać ze skóry. Łyżeczką usunąć     gniazda nasienne. Pokroić w bardzo drobną kostkę. Również drobno  pokroić miąższ awokado. Wszystko przełożyć do dużej salaterki i dokładnie  wymieszać.  Z oleju, soku z limonki, przeciśniętego przez praskę czosnku przygotować dressing. Sos doprawić świeżo zmielonym pieprzem cayenne. Sałatę polać dressingiem i ponownie delikatnie wymieszać. Można ją podawać jako samodzielne danie

z pieczywem albo jako dodatek do grilowanej piersi z kurczaka lub ryby

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *