Składniki:
1 mały słoiczek cebulki marynowanej
4 jajka
3 woreczki ryżu
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 ogórek zielony
20 dag. szynki konserwowej
1 pęczek szczypiorku
majonez
sól
pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu w nie solonej wodzie. Osączyć, wysypać z torebek na sitko i wystudzić przelać zimną wodą żeby się nie posklejał. Cebulki odsączyć z zalewy, pokroić na połówki, nieco większe pokroić na ćwiartki. Jajka i szczypiorek drobno posiekać. Wędlinę pokroić w kostkę lub paseczki na zapałkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć wymieszać w dużej misce i dodać majonez doprawić do smaku solą i pieprzem ,przełożyć do salaterki udekorować według swojego gustu.