Składniki:

1 główka sałaty

1 czerwona papryka

2 pomidory

1 bakłażan

1 ogórek

10 czarnych oliwek bez pestek

2 kubeczki jogurtu naturalnego

1 cebula czerwona

1 łyżka oliwy

4 łyżki posiekanej natki pietruszki

kilka posiekanych listków mięty

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

Wykonanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Ząbek czosnku obrać i zgnieść. Jogurt wymieszać z oliwą, natką, miętą, czosnkiem oraz   solą i pieprzem. Bakłażana pokroić w kostkę i gotować 10 minut na parze. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórek i paprykę pokroić  w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Wystudzone kostki bakłażana oraz krążki cebuli wymieszać z sosem jogurtowym.  Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty, wsypać połowę ogórków, pomidorów i papryki. Wlać sos jogurtowy, dodać pozostałe warzywa  i połówki oliwek.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *