Składniki:
1 główka sałaty
1 czerwona papryka
2 pomidory
1 bakłażan
1 ogórek
10 czarnych oliwek bez pestek
2 kubeczki jogurtu naturalnego
1 cebula czerwona
1 łyżka oliwy
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka posiekanych listków mięty
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Ząbek czosnku obrać i zgnieść. Jogurt wymieszać z oliwą, natką, miętą, czosnkiem oraz solą i pieprzem. Bakłażana pokroić w kostkę i gotować 10 minut na parze. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórek i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Wystudzone kostki bakłażana oraz krążki cebuli wymieszać z sosem jogurtowym. Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty, wsypać połowę ogórków, pomidorów i papryki. Wlać sos jogurtowy, dodać pozostałe warzywa i połówki oliwek.