SAŁATKA PIECZARKOWA

Składniki:

 

1 kg.  pieczarek

2 torebki ryżu

4 korniszony

1 puszka fasolki czerwonej

1 puszka kukurydzy konserwowej

4-5 jajek

słoiczek papryki konserwowej (najlepiej różnokolorowej)

30 dag. żółtego sera

1/2 pora

szczypiorek

majonez

pieprz

sól

 

Wykonanie:

 

 

Nastawiamy wodę na pieczarki (solimy ją i lekko zakwaszamy kwaskiem cytrynowym). Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy je przez 5 minut a następnie odcedzamy na sitku. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy fasolkę i kukurydzę. Korniszony, paprykę, ser żółty i ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Pora i szczypior siekamy. Wszystkie składniki sałatki wsypujemy do dość dużej miski i doprawiamy do smaku solą pieprzem i majonezem i dokładnie mieszamy. Sałatka jest bardzo kolorowa, Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się przegryzą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *