Składniki:
1 kg. pieczarek
2 torebki ryżu
4 korniszony
1 puszka fasolki czerwonej
1 puszka kukurydzy konserwowej
4-5 jajek
słoiczek papryki konserwowej (najlepiej różnokolorowej)
30 dag. żółtego sera
1/2 pora
szczypiorek
majonez
pieprz
sól
Wykonanie:
Nastawiamy wodę na pieczarki (solimy ją i lekko zakwaszamy kwaskiem cytrynowym). Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy je przez 5 minut a następnie odcedzamy na sitku. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy fasolkę i kukurydzę. Korniszony, paprykę, ser żółty i ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę. Pora i szczypior siekamy. Wszystkie składniki sałatki wsypujemy do dość dużej miski i doprawiamy do smaku solą pieprzem i majonezem i dokładnie mieszamy. Sałatka jest bardzo kolorowa, Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się przegryzą.