Składniki:
Resztki pieczonego, gotowanego lub wędzonego kurczaka,
okrawki szynki, baleronu, pieczonego schabu itd.
20 dag żółtego sera
1mała puszka krewetek
1 szklanka gotowanego ryżu
1 por
1/2 puszki zielonego groszku lub kukurydzy
1 strąk świeżej papryki
1pomidor
liście sałaty
majonez lub jogurt naturalny
1 łyżka musztardy,
sól
1 łyżeczka curry
wykonanie:
Mięso kurczaka i wędlinę pokroić na małe kawałki, wymieszać z gotowanym ryżem. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki białą część pora, pokrojony w drobną kostkę ser, odsączony groszek lub kukurydzę, podzieloną na paseczki paprykę, ósemki pomidora, krewetki. Delikatnie wymieszać, polać majonezem, doprawionym musztardą i łyżeczką curry. Podawać (na liściach sałaty) z pieczywem jako samodzielne danie na kolację.