SAŁATKA PROWANSALSKA

Składniki:

 

5 pomidorów

1 słoik konserwowych karczochów

5 filetów z sardeli

3 ząbki czosnku

2 łyżki octu winnego

2 natki  pietruszki

sól

pieprz

Dodatkowo:

10 czarnych oliwek bez pestek

natka pietruszki.

 

Wykonanie:

 

Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Karczochy osączyć z zalewy, pokroić na ćwiartki. Filety drobno posiekać. Czosnek   obrać, posiekać i rozetrzeć z 1/2 łyżki soli. Oliwę połączyć z octem, czosnkiem, solą, pieprzem oraz posiekaną natką.  Pomidory, karczochy i posiekane filety przełożyć do miski, wymieszać, i polać otrzymanym sosem. Przybrać oliwkami i  pietruszką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *