Składniki:
150 g. ryżu
sól
130 g selera naciowego
30 g czarnych oliwek
2 awokado
4 łyżki soku z limetki
4-8 liści sałaty
/2 pęczka koperku
1 cebula
200 kwaśnej śmietany
3 łyżki mleka
sól czosnkowa
pieprz
200 g. mięsa z raków
2 łyżki majonezu
12 plasterków limetki i kwiaty ogórecznika do ozdoby
Wykonanie:
Ryż gotować około 20 minut w 300 ml. osolonej wody i wystudzić. Seler oczyścić i pokroić w plastry. Oliwki pokroić w cząstki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki. Z miąższu wykroić kulki i skropić 2 łyżkami soku z limetki. Liście sałaty i koperek opłukać i dokładnieosuszyć, koperek posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, mlekiem, 2 łyżkami soku z limetki, cebulą i koperkiem. Sos doprawić solą czosnkową i pieprzem. Ryż ostrożnie wymieszać z mięsem z raków, selerem, awokado oliwkami i sosem. Sałatkę na krotko odstawić. Ozdobić sałatą, limetką i ogórecznikiem.