SAŁATKA RAKOWA Z RYŻEM

Składniki:

 

150 g. ryżu

sól

130 g selera naciowego

30 g czarnych oliwek

2 awokado

4 łyżki soku z limetki

4-8 liści  sałaty

/2 pęczka koperku

1 cebula

200 kwaśnej śmietany

 3 łyżki mleka

sól czosnkowa

pieprz

200 g. mięsa z raków

2 łyżki majonezu

12 plasterków limetki i kwiaty ogórecznika do ozdoby

 

Wykonanie:

 

Ryż gotować około 20 minut w 300 ml. osolonej  wody i wystudzić. Seler oczyścić i pokroić w plastry. Oliwki pokroić w cząstki. Awokado przekroić na pół, usunąć pestki. Z miąższu wykroić kulki i skropić 2 łyżkami soku z limetki. Liście sałaty i koperek opłukać i dokładnieosuszyć, koperek posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, mlekiem, 2 łyżkami soku z limetki, cebulą i koperkiem. Sos doprawić solą czosnkową i pieprzem. Ryż ostrożnie wymieszać z mięsem z raków, selerem, awokado   oliwkami i sosem. Sałatkę na krotko odstawić.  Ozdobić sałatą, limetką i ogórecznikiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *