Składniki;
1 woreczek ryżu
30 dag. wędzonego łososia
kilka kropli soku z cytryny
3 jajka
40 dag. ogórków kiszonych
10 dag. czerwonej cebuli
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
majeranek
ostra papryka w proszku
sól
pieprz cytrynowy
Wykonanie;
Ryż w woreczku ugotować na sypko w osolonej wodzie.po ugotowaniu wyłożyć ryz na sito przelać zimną woda żeby się nie sklejał. Wędzonego łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone pokroić w kostkę i osączyć z soku na sitku. Czerwoną cebulę obrać i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć ryż, wędzonego łososia, jajka, ogórki kiszone i czerwoną cebulę. Dodać majonez, musztardę i szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem cytrynowym. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć sałatkę do lodówki na około 1godzinę,udekorować według swojego gustu.