Składniki:
35 dag.fileta śledziowego matias
4 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
4 ogórki kiszone
1 por biała cześć
5 jajek
1 puszka groszku konserwowego
6 łyżek majonezu
sól
pieprz
Wykonanie:
Filety opłukać pod bieżącą wodą i moczyć w zimnej wodzie przez około 20 minut. Następnie opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę ugotować w skórce, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki kiszone i por pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Zielony groszek osączyć z zalewy. Do miski przełożyć matiasy, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, ogórki kiszone, por, jajka i zielony groszek. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i sałatkę schłodzić w lodówce.