Składniki;

6-7  filetów śledziowych  matiasy

1 puszka  groszku konserwowego

4 ogórki korniszony

1 czerwona cebula

1 por(biała część)

1 jabłko

majonez

śmietana

sól

pieprz

Wykonanie;

Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku  około 2 godziny. Odsączyć i pokroić  w skośne kawałki.   Obrać cebulę i jabłko, pokroić w kosteczkę. Pora pokroić  w półksiężyce. Dać  go do osobnej miseczki, posolić i odstawić na  15 minut by zmiękł. Przed dodaniem pora należy go odcisnąć z nadmiaru soku.    Zielony groszek odsączamy, dodać do sałatki. Ogórki  pokroić w grubszą kostkę. Wszystko razem wymieszać, dodać  majonez i śmietanę, doprawić  do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce, by smaki się przegryzły.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *