Składniki:

 

4 papryki słodkie

25 dag. sera feta

1  ogórek

1 cebula

3 pomidory

natka pietruszki

papryka ostra

sól

olej lub oliwa

ocet winny lub sok cytrynowy

8 szt. oliwek

2 ząbki czosnku

 

Wykonanie:

 

Paprykę, pomidory i ogórek umyć, pokroić na kawałki, nie obierać ze skórki, nawet ogórek (nie tzw. wąż) może być nie obrany. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko osolić, dodać jedną pokrojoną ostrą paprykę, lub nieco ostrej papryki w proszku. Ser typu solan (FETA) zetrzeć na grubej tarce na jarzyny, lub drobno pokruszyć. Posypać pokrojoną natką z pietruszki, polać sosem vinaigrette. Przed polaniem sosem dodać posiekany lub przetarty czosnek. Można też składniki skropić sokiem z cytryny i połać oliwą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *