Składniki:
4 papryki słodkie
25 dag. sera feta
1 ogórek
1 cebula
3 pomidory
natka pietruszki
papryka ostra
sól
olej lub oliwa
ocet winny lub sok cytrynowy
8 szt. oliwek
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Paprykę, pomidory i ogórek umyć, pokroić na kawałki, nie obierać ze skórki, nawet ogórek (nie tzw. wąż) może być nie obrany. Cebulę kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone jarzyny włożyć do miski, lekko osolić, dodać jedną pokrojoną ostrą paprykę, lub nieco ostrej papryki w proszku. Ser typu solan (FETA) zetrzeć na grubej tarce na jarzyny, lub drobno pokruszyć. Posypać pokrojoną natką z pietruszki, polać sosem vinaigrette. Przed polaniem sosem dodać posiekany lub przetarty czosnek. Można też składniki skropić sokiem z cytryny i połać oliwą.