SAŁATKA SZPINAKOWA Z BOCZKIEM

Składniki:

kawałek bagietki

5 dag. masła

1ząbek czosnku

oregano

30 dag. świeżych liści szpinaku

15 dag. plastrów wędzonego boczku

2 ugotowane na twardo jajka

3 łyżki octu winnego

sól

Wykonanie:

 

Bagietkę pokrój w kromki. Masło wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem i oregano. Posmaruj nim kromki bułki, upiecz na rumiano w 200 C. Szpinak dokładnie wypłucz, osusz, usuń ogonki. Wyłóż na duży talerz lub do miski. Boczek pokrój w paski, zrumień na patelni. Wyłóż na szpinak razem z wytopionym tłuszczem. Na patelnię wlej ocet, zagotuj, polej sałatkę. Posyp ją jajkiem i grzankami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *