Składniki:
1 kg .dyni
1/2 szklanki oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżka posiekanej natki
1 szklanka kwaśnej śmietany
sól
pieprz
1/2 łyżeczki curry
koperek do dekoracji
Wykonanie:
Dynię obierz, łyżką usuń pestki. Miąższ zetrzyj na tarce o dużych oczkach, włóż do większej miski. Posyp solą, pieprzem 1 curry, dodaj łyżkę octu winnego, dokładnie wymieszaj. Oliwę lekko podgrzej. Dodaj śmietanę i pozostały ocet, wymieszaj. Sosem polej dynię, dokładnie wymieszaj. Posyp posiekaną natką, wymieszaj, ewentualnie przypraw. Udekoruj gałązkami koperku. Sałatka najlepiej smakuje mocno schłodzona. Będzie jeszcze bardziej dietetyczna, jeśli zamiast śmietany dodamy jogurt naturalny.