SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Składniki:

2 kg. czerwonej kapusty

1 kg. cebuli

sól

Wykonanie:


Kapustę poszatkować na średnich oczkach do dużej miski , cebulę pokroić w kostkę i przełożyć do osobnej miski. Zasolić osobno kapustę i osobno cebuę. Pozostawić tak przez 24 godziny.
Na drugi dzień odcisnąć kapustę i cebulę z soku i razem wymieszać w większym naczyniu.

Zalewa:

1 i1/2 litra wody

1 szklanka octu

1 szklanka cukru

liście laurowe

ziele angielskie

Wykonanie:


Wszystkie podane składniki na zalewę razem zagotować. Do gotującej zalewy dodać wymieszaną kapustę z cebulą i chwilkę wszystko pogotować na małym ogniu. Tak przygotowaną kapustę nakładać do wyparzonych wcześniej słoików. Pasteryzować od zagotowania się wody około 15-20 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *