Składniki:

 

Ciasto:

 

50 dag. mąki

3 ugotowane na twardo żółtka

25 dag masła

15 dag cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

2 kg tłustego białego sera

25 dag masła

6 jajek

30 dag cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mleka

aromat cytrynowy

2 galaretki cytrynowe

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

1 łyżka rodzynek

1 puszka ananasów

 

Wykonanie:

 

Ciasto:

Żółtka drobno siekam, łączę z pozostałymi składnikami, szybko zagniatam kruche ciasto. Owijam w folię i wkładam do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowuję i przekładam do dużej tortownicy, wyłożonej pergaminem. Piekę w temperaturze 200 C. na złoty kolor, studzę.

Na masę serową:

Ser oraz masło przepuszczam przez maszynkę do mięsa, mieszam z żółtkami, cukrem oraz pianą z białek. Dodaję aromat. Masę przekładam do rondla, podgrzewam, aż zacznie się gotować. Odstawiam, dodaję mąkę wymieszaną zimnym mlekiem, ponownie zagotowuję. Do masy dodaję rodzynki i orzechy, mieszam. Całość wykładam na upieczony spód, schładzam. Ananasy osączam, układam na cieście. Zalewam tężejącą galaretką, rozpuszczoną w zalewie od ananasów.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *