Składniki:
150 g. kaszy bulgur
200 ml. bulionu warzywnego z warzywka
4 pomidory
1 mały ogórek
3 cebulki ze szczypiorem
kilka gałązek mięty
sól
pieprz czarny mielony
cukier
150 g. jogurtu
sok z 1 cytryny
3 łyżki oliwy
1 sałata rzymska
Wykonanie:
Kaszę opłukać i osączyć. Zalać bulionem z warzywka, przykryć, gotować na małym ogniu około 10 minut. Wystudzić. Pomidory, ogórek i cebulki oczyścić. Pomidory pokroić na ćwiartki, ogórek w kostkę, a cebulki w krążki. Miętę opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek i drobno pokroić. Kaszę doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z jogurtem,sokiem z cytryny i oliwą. Sałatę oczyścić, opłukać i osuszyć, dużymi liśćmi wyłożyć salaterkę. Kaszę wymieszać z pomidorami, ogórkiem i miętą, wyłożyć na liście. Ozdobić małymi listkami sałaty i podać.
PORADA
Kasza bulgur to rodzaj grubej kaszy o orzechowym smaku produkowanej z pszenicy. Dostępna w dużych sklepach