SAŁATKA Z KASZY BULGUR I POMIIDORÓW

Składniki:

 

150 g. kaszy bulgur

200 ml. bulionu warzywnego z warzywka

4 pomidory

1 mały ogórek

3 cebulki ze szczypiorem

kilka gałązek mięty

sól

pieprz czarny mielony

cukier

150 g. jogurtu

sok z 1 cytryny

3 łyżki oliwy

1 sałata rzymska

 

 

Wykonanie:

 

Kaszę opłukać i osączyć. Zalać bulionem z warzywka, przykryć, gotować na małym ogniu około 10 minut. Wystudzić. Pomidory, ogórek i cebulki oczyścić. Pomidory pokroić na ćwiartki, ogórek w kostkę, a cebulki w krążki. Miętę opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek i drobno pokroić. Kaszę doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wymieszać z jogurtem,sokiem z cytryny i oliwą. Sałatę oczyścić, opłukać i osuszyć, dużymi liśćmi wyłożyć salaterkę. Kaszę wymieszać z pomidorami, ogórkiem i miętą, wyłożyć na liście. Ozdobić małymi listkami sałaty i podać.

PORADA

Kasza bulgur to rodzaj grubej kaszy o orzechowym smaku produkowanej z pszenicy. Dostępna w dużych sklepach

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *