Składniki;
35 dag. kaszy gryczanej
15 dag. boczku wędzonego
rzodkiewki
2 łodyżki selera naciowego
1 słoik czosnku w oliwie
suszone pomidory
2 szalotki
natka pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie;
Kaszę ugotować na sypko w lekko osolonym wrzątku i odstawić, by lekko przestygła.Wówczas przełożyć ją do dużej salaterki.Boczek (niezbyt tłusty) pokroić w drobną kostkę .Suszone pomidory odcedzić z oleju i razem z rzodkiewkami, oraz łodyżkami selera pokroić na kawałki, a szalotki w cienkie półplasterki.Tak przygotowane warzywa wymieszać dokładnie z przestudzoną kasza, dodać odsączone z zalewy ząbki czosnku.Całość przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Wierzch sałatki udekorować obficie drobno posiekaną natki pietruszki. (Zamiast pietruszki można dać kolendrę, wtedy sałatka nabierze bardziej orientalnego smaku).