Składniki:
500 g młodych kartofli
100 g karczochów z puszki
15 małych cebulek marynowanych,
10 korniszonów
10 rzodkiewek
5 zielonych oliwek
kilka gałązek zielonej pietruszki
.
Sos majonezowo-cytrynowy:
100 g majonezu
3 łyżki soku cytrynowego
1/2 łyżeczki startej skorki cytrynowej,
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka brązowego cukru
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Młode kartofle jednakowej wielkości wyszorować szczoteczka pod bieżąca woda. Zalać zimna, osolona woda. Gotować tak, by się nie rozsypały. Odcedzić, ostudzić. Karczochy, marynowane cebulki, korniszony i oliwki osączyć na sicie. Rzodkiewki umyć. Korniszony pokroić w kawałki długości 1 cm. Duże rzodkiewki przeciąć na pól, małe pozostawić cale. Karczochy przeciąć na połówki lub ćwiartki, oliwki drobno pokroić
Przygotować sos
:
czosnek rozetrzeć z solą. Do majonezu dodać sok cytrynowy, cukier, skórkę cytrynowa, roztarty czosnek. Dobrze wymieszać. Do miski włożyć kartofle, cebulki, korniszony, rzodkiewki i karczochy. Zalać sosem, wymieszać. Posypać oliwkami, przybrać zielona pietruszka.