Składniki:
1/2 kg. młodych ziemniaków (małe sztuki)
30 dag.boczku
3 duże ogórki małosolne
pęczek szczypiorku
świeży koperek
2 łyżki musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
cukier
Wykonanie:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Boczek kroimy w słupki i smażymy aby wytopić tłuszcz. Odsączamy wytopiony tłuszcz i dodajemy boczek do ziemniaków. Następnie kroimy ogórki w grube plastry i również dodajemy do sałatki, razem z posiekanym szczypiorem oraz koperkiem. Z musztardy oliwy soli, pieprzu i cukru przygotowujemy sos którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Sałatkę podajemy na zimno ale świetnie komponuje się z jajkiem sadzonym.