Składniki:
5 kg. ogórków ze skórą
2 główki kapusty
1 kg. cebuli
1 kg. papryki czerwonej
5 – 6 ząbków czosnku
6 -7 marchewek
Zalewa:
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki octu
2 łyżeczki pieprzu
4 łyżki soli
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka liści laurowych
Wykonanie:
Ogórki ze skórką poszatkować w plastry, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchew też pokroić w cienkie paski. Poszatkowane warzywa wymieszać z wygniecionym przez praskę czosnkiem i wszystko posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 1-2 godziny .Pozostałe składniki wlać do garnka i wszystko zagotować ,wymieszać i ostudzić, następnie całość zalać i wymieszać ,zostawić jeszcze na ? godziny aby się przegryzło.. Powkładać do słoików i pasteryzować około15 minut od chwili zagotowania.