SAŁATKA Z OGÓRKÓW I BIAŁEJ KAPUSTY NA ZIMĘ

Składniki:

 

5 kg. ogórków ze skórą

2 główki kapusty

1 kg. cebuli

1 kg. papryki czerwonej

5 – 6 ząbków czosnku

6 -7 marchewek

Zalewa:

2 szklanki cukru

1 szklanka oleju

2 szklanki octu

2 łyżeczki pieprzu

4 łyżki soli

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka liści laurowych

Wykonanie:

Ogórki ze skórką poszatkować w plastry, kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, paprykę i marchew też pokroić w cienkie paski. Poszatkowane warzywa wymieszać z wygniecionym przez praskę czosnkiem i wszystko posolić 2 łyżkami soli. Odstawić na 1-2 godziny .Pozostałe składniki wlać do garnka i wszystko zagotować ,wymieszać i ostudzić, następnie całość zalać i wymieszać ,zostawić jeszcze na ? godziny aby się przegryzło.. Powkładać do słoików i pasteryzować około15 minut od chwili zagotowania.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *