SAŁATKA Z OGÓRKÓW I CEBULI

Składniki;

1 kg. ogórków gruntowych
3 cebule
1 łyżka stołowa soli
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki octu winnego lub ocet jabłkowy

Wykonanie;

Ogórki umyć i pokroić w plasterki najlepiej na tarce, cebulę pokroić w talarki. Warzywa wsypać do miski, posypać solą i cukrem, zostawić na 2 godziny aż puszczą sok. Po tym czasie dodać ocet, wymieszać, przykryć i zostawić na kolejne 2 godziny. Po tym czasie przełożyć ogórki wraz z cebulą do wyparzonych słoików, zalać płynem do pełna, zakręcić słoiki i pasteryzował 15 minut od chwili zagotowania się wody w garnku. Wyjąc słoiki ostudzić i powynosi do spiżarni lub do piwnicy.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *