Składniki;
300g. ryżu jaśminowego
200ml. mleka kokosowego
300g. obranych krewetek31/40
150g. pomidorów pelati pokrojonych w kostkę
50g. szalotki
50ml. oleju
1i 1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Pesto;
100g. kolendry
50g. orzeszków pinii
50 ml. oliwy
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
1 cytryna
Dodatki;
200g. szparagów zielonych
liście sałaty frisee
parę gałązek kolendry
sól
pieprz
chilli do smaku
10 ml. oliwy
Wykonanie;
Ryz dokładnie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka kokosowego.Krewetki naciąć i usmażyć na mocno rozgrzanej patelni, doprawiając do smaku solą i pieprzem, odłożyć na bok.Na patelni po krewetkach podsmażyć posiekaną szalotkę, dodać pomidory pelati, całość dusić około 5 minut, przyprawić solą i pieprzem.Kolendrę , orzeszki piniowe, oliwę , oraz sok z 1 cytryny zmiksować na gładką masę, dodać sól, pieprz.Sałatę porwać na mniejsze kawałki dorzucić porwaną kolendrę, oraz kilka plasterków chilli. Z przygotowanych składników układać warstwami sałatkę.Na dno słoika wyłożyć pesto z kolendry i układać kolejno; ryż, sos pomidorowy, sałatę, oraz krewetki. Całość wykończyć przerzuconymi na patelni szparagami.