Składniki:
1 puszka zielonego groszku
7-8 małych pieczarek
1 duże winne jabłko z czerwoną skórką
sok z połowy cytryny, 20 dkg ostrego żółtego sera
2 kopiaste łyżki rodzynek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pół szklanki majonezu
pół szklanki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
szczypta cukru
łyżeczka musztardy francuskiej.
Sposób wykonania:
Groszek odsączyć, pieczarki umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ser i jabłko (nie obierać!) pokroić w kostkę – jabłko również skropić cytrynowym sokiem, żeby nie ciemniało. Rodzynki namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, dokładnie osączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie,, Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę polać majonezem, jeszcze raz wymieszać. Udekorować pół plasterkami jabłka i gałązkami pietruszki według własnego uznania.