Składniki:
50 dag. ziemniaków równej wielkości
3 duże ogórki konserwowe
koperek
szczypiorek.
Sos:
3 ząbki czosnku
50 ml. zalewy od ogórków
2 łyżki majonezu
natka do dekoracji
sól
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie (trzeba uważać, żeby się nie rozgotowały). Po ostudzeniu kroję je w plastry. Ogórki osączam z zalewy, kroję w plasterki. Pokrojone ziemniakii ogórki przekładam do salaterki, mieszam.
Przygotowuję sos:
Czosnek przeciskam przez praskę albo rozcieram ze szczyptą soli, dodaję zalewę od ogórków, majonez, sol i pieprz. Dokładnie składniki mieszam. Polewam pokrojone warzywa i delikatnie mieszam. Na końcu wsypuję opłukany, osuszony i drobno posiekany koperek i szczypiorek, ponownie mieszam. Przed podaniem dekoruję natką pietruszki.