SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z JABŁKAMI

Składniki:

 

4 ziemniaki(po ok. 80 g),

pieprz

1 łyżeczka rozmarynu

2 łyżki octu

100 ml bulionu warzywnego (instant)

2 łyżeczki oleju słonecznikowego

2 jabłka

2 małe czerwone cebule

1 mała główka sałaty lolo rosso

2 jabłka

sól

Wykonanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ziemniaki umyć, przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na blasze płaską stroną do dołu. Oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem, piec około 30 minut. Ocet wymieszać z bulionem, olejem, solą i pieprzem. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, po usunięciu  gniazd nasiennych pokroić w drobną kostkę, włożyć do sosu i wymieszać. Cebule obrać, posiekać i dodać do jabłek. Sałatę oczyścić, opłukać, osuszyć i porozrywać na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę, dodać do jabłek z cebulą, sałatką napełnić kartofle. Ziemniaki ozdobić jabłkami, podać na sałacie.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *