Składniki:

 

Schab:

1i 1/2 kg. schabu

30 dag. suszonych śliwek (w sezonie świeże)

czosnek granulowany

słodka papryka

pieprz ziołowy

vegeta.

Sos żurawinowy:

20 dag. żurawiny

1 cebula

1 łyżka masła

sól

Wykonanie:

Schab:

Mięso umyj, osusz. W środku, przez całą długość, wydrąż otwór. Napełnij śliwkami. Mięso dokładnie natrzyj czosnkiem granulowanym, słodką papryką, pieprzem ziołowym i vegetą. Ułóż w formie żaroodpornej, podlej niewielką ilością wody. Piecz około półtorej godziny w 180 C.  Co jakiś czas podlewając mięso kilkoma łyżkami wody, a potem wytwarzającym się sosem

Sos żurawinowy:

Żurawinę zmiksuj. Cebulę obierz, posiekaj. Masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Podlej odrobiną  wody. Dodaj żurawinę, wymieszaj zagotuj. Przypraw. Schab polej sosem, podawaj z ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *