Składniki:
Schab:
1i 1/2 kg. schabu
30 dag. suszonych śliwek (w sezonie świeże)
czosnek granulowany
słodka papryka
pieprz ziołowy
vegeta.
Sos żurawinowy:
20 dag. żurawiny
1 cebula
1 łyżka masła
sól
Wykonanie:
Schab:
Mięso umyj, osusz. W środku, przez całą długość, wydrąż otwór. Napełnij śliwkami. Mięso dokładnie natrzyj czosnkiem granulowanym, słodką papryką, pieprzem ziołowym i vegetą. Ułóż w formie żaroodpornej, podlej niewielką ilością wody. Piecz około półtorej godziny w 180 C. Co jakiś czas podlewając mięso kilkoma łyżkami wody, a potem wytwarzającym się sosem
Sos żurawinowy:
Żurawinę zmiksuj. Cebulę obierz, posiekaj. Masło stop na patelni, zeszklij cebulę. Podlej odrobiną wody. Dodaj żurawinę, wymieszaj zagotuj. Przypraw. Schab polej sosem, podawaj z ziemniakami.