Składniki:
4 kotlety schabowe
2 roztarte ząbki czosnku
1/2 łyżeczki przyprawy vegety lub jarzynki
2-4 łyżki oliwy
1i1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy
1/2 szklanki białego wina lub sherry
1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
Do wyboru:
1/2łyżeczki majeranku lub
1/2tymianku lub
1/2 estragonu lub zmielonego imbiru
3/4 szklanki suszonych śliwek
3/4szklank i suszonych moreli
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka sosu sojowego
sól
pieprz
gałązki natki pietruszki lub małe listki sałat
Wykonanie:
Kotlety zbić, natrzeć czosnkiem roztartym z vegetą ,odstawić na kilka godzin lub całą noc Brzegi kotletówlekko naciąć, zrumienić na rozgrzanej oliwie, ułożyć mięso przy brzegu głębokiego, żaroodpornego naczynia Sok pomarańczowy wymieszać z winem, gorczycą i Np. majerankiem, zalać mięso, włożyć suszone owoce tak, aby zanurzyły się w zalewie . Naczynie przykryć pokrywą lub przezroczystą folią (zostawiając małą szparkę) i ogrzewać przy maksymalnej mocy (100%) przez 5 minut. W tym czasie naczynie raz obrócić. Zmniejszyć moc do średnio-niskiej (30%) i podgrzewać30 minut, raz przewracając kotlety .Naczynie z mięsem wyjąć z kuchenki, pozostawić pod przykryciem 10 minut(czas stania). Kotlety i owoce przełożyć na ogrzany półmisek, szczelnie przykryć przezroczystą folią Szklankę soku przecedzić przez sitko do mniejszej żaroodpornej miski, dodać sos sojowy, mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną dwoma łyżkami wody, wymieszać i grzać bez przykrycia przy maksymalnej mocy (100%) przez 3-4 minuty, mieszając co minutę. Sos powinien być gęsty i przezroczysty. Przyprawić solą i pieprzem, polać kotlety i owoce, przybrać zieleniną Podawać z ryżem po chińsku i surówką.