Składniki:

 

4 kotlety schabowe

2 roztarte ząbki czosnku

1/2 łyżeczki przyprawy vegety lub jarzynki

2-4 łyżki oliwy

1i1/2 szklanki świeżego soku z pomarańczy

1/2 szklanki białego wina lub sherry

1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy

 

Do wyboru:

 

1/2łyżeczki majeranku lub

1/2tymianku lub

1/2 estragonu lub zmielonego imbiru

3/4 szklanki suszonych śliwek

3/4szklank i suszonych moreli

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka sosu sojowego

 sól

pieprz

gałązki natki pietruszki lub małe listki sałat

Wykonanie:

 Kotlety zbić, natrzeć czosnkiem roztartym z vegetą ,odstawić na kilka godzin lub całą noc  Brzegi kotletówlekko naciąć, zrumienić na rozgrzanej oliwie, ułożyć mięso przy brzegu głębokiego, żaroodpornego naczynia Sok pomarańczowy wymieszać z winem, gorczycą i Np. majerankiem, zalać mięso, włożyć suszone owoce tak, aby zanurzyły się w zalewie . Naczynie przykryć pokrywą lub przezroczystą folią (zostawiając małą szparkę) i ogrzewać przy maksymalnej mocy (100%) przez 5 minut. W tym czasie naczynie raz obrócić. Zmniejszyć moc do średnio-niskiej (30%) i podgrzewać30 minut, raz przewracając kotlety .Naczynie z mięsem wyjąć z kuchenki, pozostawić pod przykryciem 10 minut(czas stania). Kotlety i owoce przełożyć na ogrzany półmisek, szczelnie przykryć przezroczystą folią  Szklankę soku przecedzić przez sitko do mniejszej żaroodpornej miski, dodać sos sojowy, mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną dwoma łyżkami wody, wymieszać i grzać bez przykrycia przy maksymalnej mocy (100%) przez 3-4 minuty, mieszając co minutę. Sos powinien być gęsty i przezroczysty. Przyprawić solą i pieprzem, polać kotlety i owoce, przybrać zieleniną  Podawać z ryżem po chińsku i surówką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *