Składniki;
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
10 dag. margaryny
1 jajko
Masa serowa;
4 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru
1 kg sera z wiaderka
2 torebki cukru waniliowego
2 torebki budyniu waniliowego
1,5 – 2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Piana;
4 białka
3/4 szklanki cukru
Wykonanie;
Ciasto;
Wszystkie składniki razem zagnieść, wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować, wylepić wysmarowaną blachę i posypaną bułką tartą o wymiarach 25 x 30 cm. lekko po nakłuwać widelcem.
Masa serowa;
Żółtka razem z jajkami ubić z cukrem. Miksując, stopniowo dodawać pozostałe składniki, sera po łyżce . Gotową masę powinna być dość lejąca wylać na ciasto. Wierzch wyrównać. Piec 45 minut w temperaturze 180 C.
Piana;
Białka ubić, dodając cukier na sztywno. Sernik wyjąć z piekarnika, na wierzch wyłożyć pianę. Zapiekać jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.