Składniki:
2 szklanki mąki
100 g margaryny o temp. pokojowej
1/2 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka gęstej i kwaśnej śmietany lub jogurtu
Wykonanie:
Całość zagnieść i wylepić wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 28 cm. Ciasto nakłuć widelcem, po czym wlać masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika. piec 180 stopni około 60 minut.
Masa serowa;
1/2 kg białego serka
250 ml gęstej kwaśnej śmietany 12%
250 ml. jogurtu greckiego 10%
1 niepełna szklanka cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 jajka
cukier
cukier
Wykonanie:
ser cukier wanilinowy i żółtka utrzeć lekko mikserem, po czym wlać śmietanę i jogurt. Wszystko wymieszać i dodać ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Teraz całość wymieszać ręcznie i wlać na surowe ciasto. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia żeby sernik nie opadł.