Składniki;

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kubek masła roślinnego
3 żółtka
2 łyżki kakao

Masa serowa:

1 kg. twarogu zmielonego PIĄTNICA
1i 1/2 szklanki cukru
4 żółtka, białko oddzielnie
kilka kropli aromatu śmietankowego
budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka bez cukru
7 białek z ciasta i sera

Wykonanie;
ciasto;

Mąkę przesiać do miseczki dodać proszek do pieczenia, wymieszać z mąką. Dodać cukier, masło, żółtka i kakao, połączyć wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Po zagnieceniu, podzielić ciasto na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą zamrozić ciasto w zamrażarce około 1 godziny. 1 ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równo rozsypać na wysmarowanej blaszce tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Masa serowa:

Ser wyłożyć do miski, dodać cukier, duży budyń, żółtka oraz kilka kropel aromatu. Ser rozcieramy pałką na jednolitą masę lub miksujemy. Białko od ciasta i sera ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie razem łączymy. Wykładamy ser na rozłożonym cieście, równo rozsmarowujemy. Pozostałą część ciasta trzemy na grubej tarce na masę serową, lekko go dociskamy do sera i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 C. po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 C.i pieczemy około 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu sernik posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *