SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

Składniki:

 

Masa serowa:

 

1 kg. twarogu zmielonego

6 jajek -( ubić białka)

2 budynie waniliowe

2 cukry waniliowe

1i1/2 szklanki cukru

1 litr mleka

3/4 szklanki oleju

 

Ciasto kruche:

 

3 szklanki mąki

20 dag. margaryny

1 szklanka cukru pudru

2 żółtka

1i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:

2 białka z ciasta

wiórka kokosowe

 

Wykonanie:

 

Całość zagnieść z podanych składników i wykleić dno oraz brzegi blaszki . Twaróg ucierać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Pod koniec dodawać po trochu olej, wsypać budynie i wlać przegotowane i ostudzone mleko, a na koniec dodać ubite białka. Całość dokładnie wymieszać i wylać na blaszkę z przygotowanym spodem i włożyć do piekarnika. Piec w 180C. około 1 godziny. Pod koniec pieczenia sernik posmarować ubitymi białkami wymieszanymi z wiórkami kokosowymi i ponownie włożyć do piekarnika aby sernik się dopiekł a kokos się zarumienił. Sernik wyjąc z piekarnika ,przestudzić.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *