Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1 kostka margaryny
3/4szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1łyżka cukru waniliowego
Masa:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
400 ml śmietany 18 %
10 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtka, kakao. Wymieszać, a następnie dorzucić zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Przesiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami, aż do utworzenia się kruszonki, którą należy podzielić na dwie części i każdą przesypać do osobnego woreczka foliowego. Schładzamy w zamrażarce.
Masa:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. W drugiej misce miksujemy śmietanę, wiórki, budyń, mąkę ziemniaczaną i cukier. Następnie łączymy zawartość obu misek. Robimy to delikatnie, ale dokładnie. Rozgrzewamy piekarnik do 170. C .Połowę ciasta ścieramy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą . Na to wykładamy masę śmietanową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy ok. 1 godziny.