Składniki;
Ciasto:
2i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
12 i 1/2 dag.masła
2 jajka
1 żółtko
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa: budyniowa:
1 litr mleka
3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
3 łyżki cukru
Masa serowa:
4 x po 125 g. opakowania serka waniliowego
1/2 szklanki cukru
12 dag.masła
3 jajka
1białko
1 budyń śmietankowy bez cukru
Wykonanie;
Z przesianej mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia, cukru, posiekanego masła, kakao i roztrzepanych jajek i żółtka zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki ;
Masa budyniowa:
Zagotowujemy pół litra mleka a w pozostałym mleku rozpuszczamy 3 budynie i cukier. Wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy. Gdy już się zagęści, zdejmujemy z ognia. Przykrywamy garnek folią aluminiową spożywczą.
Masa serowa:
Jaja rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku. Wlewamy serki i wsypujemy budyń w proszku. Mieszamy. Ubijamy pianę z 4 białek . Delikatnie dodajemy do masy i mieszamy.
Dno wyłożonej papierem do pieczenia formy wypełniamy ciastem.Na ciasto wylewamy gorący budyń i wyrównujemy powierzchnię. Delikatnie wylewamy masę serową, wygładzamy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-55 minut.Po upieczeniu można sernik posypać cukrem pudrem.