Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
15 dag margaryny
2/3 szklanki cukru
2 całe jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto:
Wykonanie:
ąkę z proszkiem przesiewamy przez sitko na stolnicę dodajemy margarynę, jajka ,cukier puder ,siekamy nożem i szybko zagniatamy ciasto .Dajemy do lodówki na 1/2 godziny.
Masa serowa:
Składniki:
1 kg twarogu zmielonego lub kupionego gotowego
1 i 3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oliwy
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
2 całe jajka.
4 żółtka
Wykonanie:
Twaróg dajemy do miski, dodajemy oliwę, budynie jajka i żółtka, cukier i wlewamy mleko miksujemy. Formę smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem. Na ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy 50 min w 175 C .
Beza:
Z 4 białek i 4 łyżek cukru ubijamy pianę. Wykładamy na upieczone ciasto i pieczemy jeszcze 15 minut.