Składniki:
Ciasto:
20 dag. mąki
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
1jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
7 5 dag mielonego tłustego sera
20 dag. cukru
3 żółtka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki śmietanki
3 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki rodzynek
1 czubata łyżka smażonej skorki pomarańczowej
1 budyń waniliowy
Beza kokosowa:
10 dag. wiórków kokosowych
3 białka
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię, wstawić na 45 minut do lodówki. Wylepić ciastem dno i boki blachy i około 20 minut podpiekać w 180 C. Rodzynki sparzyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem, dolewając stopniowo śmietankę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Dodać ser, wiórki, skórkę pomarańczową i rodzynki. Starannie wymieszać. Przygotować bezę. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, delikatnie ale dokładnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Na placku rozsmarować masę serową, na niej poukładać łyżką kopczyki z piany. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 C. i piec około godziny. Gdy kopczyki się zarumienią, przykryć blachę folia aluminiową. Przed podaniem sernik można polać roztopioną czekoladą.