Składniki:

Ciasto:

20 dag. mąki

1/2 kostki masła

3 łyżki cukru

1jajko

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

7 5 dag mielonego tłustego sera

20 dag. cukru

3 żółtka

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki śmietanki

3 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki rodzynek

1 czubata łyżka smażonej skorki pomarańczowej

1 budyń waniliowy

 

Beza kokosowa:

10 dag. wiórków kokosowych

3 białka

3 łyżki cukru

 

Wykonanie:

 

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię, wstawić na 45 minut do lodówki. Wylepić ciastem dno i boki blachy i około 20 minut  podpiekać w 180 C. Rodzynki sparzyć, osuszyć i obtoczyć  w mące. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Żółtka utrzeć z cukrem, dolewając  stopniowo śmietankę wymieszaną  z budyniem i proszkiem  do pieczenia. Dodać ser, wiórki,  skórkę pomarańczową i rodzynki. Starannie wymieszać. Przygotować bezę. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier, delikatnie  ale dokładnie wymieszać z wiórkami kokosowymi. Na placku rozsmarować masę serową, na niej poukładać łyżką kopczyki z piany. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 C.  i piec około godziny. Gdy kopczyki się zarumienią, przykryć blachę folia aluminiową. Przed podaniem sernik można polać roztopioną czekoladą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *