SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NELI

Składniki:

Kruche ciasto:

20 dag. mąki pszennej

5 dag. cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

10 dag. masła

1 jajko

Masa  serowa:

1 kg. białego sera  półtłustego Piątnica

15 dag. cukru

1budyń śmietankowy

1 aromat pomarańczowy

3 jajka

Kruszonka:

20 dag. mąki pszennej

10 dag. cukru

10 dag. masła lub margaryny

Dodatkowo:

4 brzoskwinki z puszki

 

Wykonanie:
Wymieszać mąkę z cukrami ,posiekać masło, wbić jajko i zagnieść kruche ciasto. Wylepić ciastem  blaszkę 38 x 27cm. do pieczenia wysmarowaną i posypana bułka tartą lub  wyłożyć papierem do pieczenia. Górę ciasta po nakłuwać widelcem.

 

Masa serowa:

 

Ser wyłożyć z wiaderka dodać cukier, budyń, jajka, aromat i  zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę przełożyć na kruchy spód.Brzoskwinie pokroić w plasterki i poukładać na masę serową. Następnie zrobić  kruszonkę, zagniatając  mąkę z cukrem i masłem. Skruszyć ją na brzoskwinie. Sernik piecz około 55-65 minut w 180 C.Po wystudzeniu można polać lukrem , polewą , lub posypać  cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *