Składniki;
Ciasto;
3 szklanki mąki
5 żółtek
2łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
25 dag. margaryny
10 dag. cukru pudru
1cukier waniliowy
Dodatkowo;
1 puszka brzoskwiń lub ananasa
Wykonanie;
Ciasto;
Podane składniki ciasta wymieszać i wyrobić.Ciasto podzielić na dwie części ,jedną z nich dać do zamrażalnika na 1 godzinę.Na wysmarowaną blaszkę wyłożyć jedną część ciasta,na wierzch wyłożyć masę serową,na masie serowej, ułożyć plastry ananasa lub brzoskwinie.
Masa serowa;
1kg. sera zmielonego najlepiej Piątnica
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
12 i 1/2dag. margaryny
olejek pomarańczowy,lub cytrynowy
Wykonanie;
Margarynę miękką ucieramy z cukrem i żółtkami,dodajemy ser i wsypujemy budyń, na koniec dodajemy olejek i ubitą pianę z białek.
Piana;
5 białek
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie;
Ubić pianę z białek z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.Pianę rozprowadzić po brzoskwiniach lub ananasach.Posypać startym na dużej tarce ciastem z zamrażalnika.Piecz w temperaturze 190 C. około 50-65 minut.