Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

15 dag. margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki śmietany 18%

1/4 szklanki cukru

2 jajka

Masa serowa:

1 kg. sera białego mielonego

1 opakowanie budyniu śmietankowego

20 dag. masła śmietankowego

1i 1/2 szklanki cukru

5 jajek

10 dag. rodzynek

Masa makowa:

1 duża puszka masy makowej

5 jajek

5 dag. margaryny

1 łyżeczka aromatu rumowego

Wykonanie:

Z mąki, 15 dag. margaryny, śmietany, proszku do pieczenia, 1/4 szklanki cukru, 2 jajek zagnieść ciasto. Rozwałkować je i ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy wyłożyć również boki. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy 5 żółtek, miękką margarynę, aromat. Ucieramy składniki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy makowej i mieszamy. Masę przekładamy na ciasto. 5 żółtek miksujemy z masłem i cukrem, następnie dodajemy ser biały mielony i budyń, na koniec dodajemy rodzynki oprószone mąką i pianę ubitą z białek. Masę mieszamy delikatnie i wykładamy na mak. Ciasto pieczemy przez 55 minut w temperaturze 170 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *