Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
15 dag. margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
1/4 szklanki cukru
2 jajka
Masa serowa:
1 kg. sera białego mielonego
1 opakowanie budyniu śmietankowego
20 dag. masła śmietankowego
1i 1/2 szklanki cukru
5 jajek
10 dag. rodzynek
Masa makowa:
1 duża puszka masy makowej
5 jajek
5 dag. margaryny
1 łyżeczka aromatu rumowego
Wykonanie:
Z mąki, 15 dag. margaryny, śmietany, proszku do pieczenia, 1/4 szklanki cukru, 2 jajek zagnieść ciasto. Rozwałkować je i ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy wyłożyć również boki. Masę makową przekładamy do miski, dodajemy 5 żółtek, miękką margarynę, aromat. Ucieramy składniki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy makowej i mieszamy. Masę przekładamy na ciasto. 5 żółtek miksujemy z masłem i cukrem, następnie dodajemy ser biały mielony i budyń, na koniec dodajemy rodzynki oprószone mąką i pianę ubitą z białek. Masę mieszamy delikatnie i wykładamy na mak. Ciasto pieczemy przez 55 minut w temperaturze 170 C.