Składniki:
Ciasto jasne:
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru
6 szklanek mąki
30 dag. margaryny
8 żółtek
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto ciemne:
4 jajka
1szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Ponadto:
1 puszka masy makowej
1 kg białego sera
5 żółtek
1i 1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
1/4 szklanki mleka
Wykonanie
Ciasto jasne:
Wszystkie składniki zagnieć. Ciasto podziel na 4 części Jedną wyłóż formę 25×28 cm. piecz 30 minut w temperaturze 180 C. Pozostałe trzy części ciasta rozwałkuj, posmaruj masą makową, zroluj. Piecz 40 minut w 180 C. Ser zmiel, wymieszaj z cukrem i żółtkami, podgrzewaj 5 minut. Budyń rozpuść w zimnym mleku. Wlej do masy serowej, zagotuj.
Ciemne ciasto:
Białka roztrzep. Dodaj żółtka i cukier, połącz. Dodaj mąkę, kakao i proszek, zmiksuj. Wylej na blachę o tych samych wymiarach, piecz około 20 minut w 180C. Na cieście w blaszce rozsmaruj część ciepłej masy serowej. Ułóż roladki, posmaruj resztą masy. Przykryj ciemnym ciastem, schłodź.