SERNIK Z MAKOWYMI ROLADKAMI

Składniki:

 

Ciasto jasne:

1 szklanka kwaśnej śmietany

1 szklanka  cukru

6 szklanek mąki

30 dag. margaryny

8 żółtek

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Ciasto ciemne:

4 jajka

1szklanka mąki

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki oleju

Ponadto:

1 puszka masy makowej

1 kg białego sera

5 żółtek

1i 1/2 szklanki cukru

1 budyń waniliowy

1/4 szklanki mleka

 

Wykonanie

 

Ciasto jasne:

 

Wszystkie składniki zagnieć. Ciasto podziel na 4 części Jedną wyłóż formę 25×28 cm. piecz 30 minut w temperaturze 180 C. Pozostałe trzy części ciasta rozwałkuj, posmaruj masą makową, zroluj. Piecz 40 minut w 180 C. Ser zmiel, wymieszaj z cukrem i żółtkami, podgrzewaj 5 minut. Budyń rozpuść w zimnym mleku. Wlej do masy serowej, zagotuj.

Ciemne ciasto:

Białka roztrzep. Dodaj żółtka i cukier, połącz. Dodaj mąkę, kakao  i proszek, zmiksuj. Wylej na blachę o tych samych wymiarach, piecz około 20 minut w 180C. Na cieście w blaszce rozsmaruj część ciepłej masy serowej. Ułóż roladki, posmaruj resztą masy. Przykryj ciemnym ciastem, schłodź.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *