SERNIK Z MASĄ ŚLIWKOWĄ

Składniki:

Kruche ciasto:

180 g. mąki

120 g. masła

60 g. cukru

45 g. zmielonych migdałów

1 żółtko

Masa serowa i śliwkowa:

 

7 płatów żelatyny

500 g. śliwek

125 ml. nektaru śliwkowego

2 łyżki galaretki z porzeczek

500 g. chudego twarogu

100 g. cukru

starta skórka z 1/2 cytryny

125 ml. śmietanki

 

Wykonanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, chłodzić 30 minut. Tortownicę śr. 26 cm. natłuścić, wyłożyć ciastem, wyklejając 2-cm brzeg. Ciasto piec około 25 minut. 4 płaty żelatyny namoczyć. Śliwki umyć, przekroić, usunąć pestki. Owoce dusić w nektarze z galaretką około 2 minuty. Odcedzić i ostudzić. Nektar podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Roztarty twaróg wymieszać z cukrem, skórką i sokiem z cytryny.  Dodać rozpuszczone 3 listki żelatyny. Kiedy masa serowa zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę. Na ciasto wyłożyć masę serową, potem śliwki, zalać galaretką śliwkową. Chłodzić 3 godziny.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *