Składniki:
Kruche ciasto:
180 g. mąki
120 g. masła
60 g. cukru
45 g. zmielonych migdałów
1 żółtko
Masa serowa i śliwkowa:
7 płatów żelatyny
500 g. śliwek
125 ml. nektaru śliwkowego
2 łyżki galaretki z porzeczek
500 g. chudego twarogu
100 g. cukru
starta skórka z 1/2 cytryny
125 ml. śmietanki
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 C. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią, chłodzić 30 minut. Tortownicę śr. 26 cm. natłuścić, wyłożyć ciastem, wyklejając 2-cm brzeg. Ciasto piec około 25 minut. 4 płaty żelatyny namoczyć. Śliwki umyć, przekroić, usunąć pestki. Owoce dusić w nektarze z galaretką około 2 minuty. Odcedzić i ostudzić. Nektar podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę. Roztarty twaróg wymieszać z cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Dodać rozpuszczone 3 listki żelatyny. Kiedy masa serowa zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę. Na ciasto wyłożyć masę serową, potem śliwki, zalać galaretką śliwkową. Chłodzić 3 godziny.