SERNIK Z MORELAMI I KRUSZONKĄ

Składniki:

 

25 dag masła

30 dag. mąki

1i 1/2 dag. kakao

2 opakowania cukru waniliowego

sól

4 jajka

25 dag. cukru

7i 1/2 dag. białej czekolady

1 puszka (850 ml.) moreli

4 dag. kaszy manny

80 dag. mielonego twarogu

tłuszcz do formy

 

Wykonanie:

 

Pokroić w kostkę 17,5 dag. masła. Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Zrobić w mące wgłębienie, dodać pokrojone masło, jedno opakowanie cukru wanilinowego,12,5 dag. cukru i szczyptę soli. Wbić 1 jajko. Składniki posiekać i szybko zagnieść kruszonkę.Tortownicę o śr. 26 cm. posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsypać połowę kruszonki .Docisnąć ją dłonią do dna tortownicy. Wstawić do lodówki. Czekoladę posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Morele osączyć z zalewy na sitku, ewentualnie pokroić na połówki. Pozostałe masło utrzeć z opakowaniem cukru wanilinowego, szczyptą soli i kasza manną. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa wbijać kolejno pozostałe 3 jajka. Dołożyć twaróg, czekoladę i pozostałe 12,5 dag. cukru. Ucierać dalej, aż składniki dobrze się połączą. Połowę masy wylać na schłodzony spod z kruszonki. Rozłożyć połówki moreli. Przykryć resztą masy serowej. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175C. Po 30-35 minutach pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika, posypać pozostałą kruszonką. Znów wstawić do piekarnika i piecz jeszcze 30-35 minut. Wystudzić, ewentualnie posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *