Składniki:
25 dag masła
30 dag. mąki
1i 1/2 dag. kakao
2 opakowania cukru waniliowego
sól
4 jajka
25 dag. cukru
7i 1/2 dag. białej czekolady
1 puszka (850 ml.) moreli
4 dag. kaszy manny
80 dag. mielonego twarogu
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Pokroić w kostkę 17,5 dag. masła. Na stolnicę wysypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Zrobić w mące wgłębienie, dodać pokrojone masło, jedno opakowanie cukru wanilinowego,12,5 dag. cukru i szczyptę soli. Wbić 1 jajko. Składniki posiekać i szybko zagnieść kruszonkę.Tortownicę o śr. 26 cm. posmarować tłuszczem. Na spodzie rozsypać połowę kruszonki .Docisnąć ją dłonią do dna tortownicy. Wstawić do lodówki. Czekoladę posiekać i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej. Morele osączyć z zalewy na sitku, ewentualnie pokroić na połówki. Pozostałe masło utrzeć z opakowaniem cukru wanilinowego, szczyptą soli i kasza manną. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa wbijać kolejno pozostałe 3 jajka. Dołożyć twaróg, czekoladę i pozostałe 12,5 dag. cukru. Ucierać dalej, aż składniki dobrze się połączą. Połowę masy wylać na schłodzony spod z kruszonki. Rozłożyć połówki moreli. Przykryć resztą masy serowej. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175C. Po 30-35 minutach pieczenia wyjąć ciasto z piekarnika, posypać pozostałą kruszonką. Znów wstawić do piekarnika i piecz jeszcze 30-35 minut. Wystudzić, ewentualnie posypać cukrem pudrem.