Składniki:

1 kurczak( około  1,50  kg.)

2 wątróbki z kurczaka

1 mała czerstwa bułka

1/2 szklanki mleka

1/2 łyżki masła

1 łyżka bułki tartej

1 łyżka smalcu

1 cebula

1 jajko

2 łyżki drobno posiekanej  pietruszki

wegeta

pieprz

sól

Wykonanie:

Oczyszczonego kurczaka osuszyć i posypać wegetą  . Środek kurczaka tez natrzeć tą przyprawą. Przygotować nadzienie.

Farsz do kurczaka:

Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć i zemleć w maszynce do mięsa razem z wątróbką  i cebulą .Żółtko utrzeć z masłem dodać zmieloną poprzednio masę ,bułkę tartą i doprawić

solą i pieprzem dodać także ubitą pianę z białka i posiekaną pietruszkę. Kurczaka napełnić nadzieniem a otwór zeszyć .Ułożyć go grzbietem na brytfannie i polać stopionym tłuszczem.

Piec 1 godzinę w temp.200 stopni często polewając  wytwarzającym się tłuszczem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *