Składniki;
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gęstej śmietany
10 dag. margaryny
1 jajko
Masa:
4 żółtka
2 całe jajka
1 szklanka cukru
1 kg. sera z wiaderka półtłustego
2 cukry waniliowe
2 budynie waniliowe bez cukru
1i 1/2 – 2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Piana:
4 białka
3/4 szklanki cukru
Wykonanie;
Ciasto:
Wszystkie składniki razem zagnieść, wyrobić na gładkie ciasto, rozwałkować, wylepić wysmarowaną i posypana bułką tartą blachę o wymiarach 25 x 30 cm.i lekko po nakłuwać ciasto.
Masa:
Żółtka i jajka razem ubić z cukrem. Miksując, stopniowo dodawać pozostałe składniki,i sera po łyżce . Gotową masę powinna być dość lejąca wylać na ciasto.Wierzch wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut w temperaturze 18o C.
Piana:
Białka ubić, dodając cukier i ubijać na sztywno.Po ubiciu piany sernik wyjąć z piekarnika i na wierzch wylać pianę. Zapiekać jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.