SERNIK Z PIANĄ JOLI

Składniki;
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gęstej śmietany
10 dag. margaryny
1 jajko

Masa:
4 żółtka
2 całe jajka
1 szklanka cukru
1 kg. sera z wiaderka półtłustego
2 cukry waniliowe
2 budynie waniliowe bez cukru
1i 1/2 – 2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju

Piana:

4 białka
3/4 szklanki cukru

Wykonanie;

Ciasto:

Wszystkie składniki razem zagnieść, wyrobić na gładkie ciasto, rozwałkować, wylepić wysmarowaną i posypana bułką tartą blachę o wymiarach 25 x 30 cm.i lekko po nakłuwać ciasto.

Masa:

Żółtka i jajka razem ubić z cukrem. Miksując, stopniowo dodawać pozostałe składniki,i sera po łyżce . Gotową masę powinna być dość lejąca wylać na ciasto.Wierzch wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut w temperaturze 18o C.

Piana:

Białka ubić, dodając cukier i ubijać na sztywno.Po ubiciu piany sernik wyjąć z piekarnika i na wierzch wylać pianę. Zapiekać jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *